Weerstand is nodig om sterk, fit, en vitaal te blijven (een gezonde geest in een gezond lichaam)

We leven in een maatschappij waarin we allemaal toegang hebben tot geavanceerde technologie, die bijdraagt aan het efficiënter maken van bepaalde handelingen in ons leven. Sneller dan ooit kunnen we surfen op het Internet, waar we ons ook bevinden. We hebben duizenden 'apps' om te communiceren met vrienden, familie, collega’s, en zakenpartners overal ter wereld. We hebben via mobiele devices toegang tot, onder andere, agenda’s, werkomgeving, vertier en vermaak. We mogen dit absoluut als een zegen ervaren. Dankbaarheid en blijdschap naar de knappe koppen die dit mogelijk maken, zijn zeker op hun plaats.

We hoeven de deur bijna niet meer uit; we kunnen heel veel doen en regelen vanaf de zitbank, de stoel, of vanaf het bed. De efficiëntie en effectiviteit zijn naar een hoger niveau getild. Veel handelingen en processen krijgen op deze wijze een “instant” resultaat; mentale en fysieke inspanning zijn bijna overbodig geworden.

We hoeven als gevolg hiervan zo goed als geen mentale en fysieke weerstand meer te overwinnen. We hoeven de deur niet meer uit als het regent, of als het erg warm is. Onze boodschappen kunnen worden thuis bezorgd. Datzelfde geldt voor allerlei aankopen die we kunnen doen via het Internet.

Gemakzucht en afnemende, mentale weerbaarheid kunnen ongemerkt terrein veroveren, en zich nestelen in ons onderbewustzijn. Waardoor we neigen naar instant resultaten in ons leven. Wanneer we teveel weerstand ervaren, hoeven we niet meer zonodig te bereiken wat we eigenlijk voor ogen hebben.

Weerstand is nodig om sterk, fit, en vitaal te blijven. Als onze spieren en ons brein niet voldoende worden getraind, gaat de capaciteit achteruit. Als we door weerstand heen werken, worden we sterker. Het fietsen of hardlopen tegen harde wind in maakt ons niet alleen fysiek maar ook mentaal sterker.

“Mens sana in corpore sano” staat in het Latijn voor "Een gezonde geest in een gezond lichaam". Laten we eerlijk zijn tegenover onszelf en verantwoorde keuzes blijven maken, als het gaat om het benutten van de hedendaagse technologie en het gezond en op peil houden van onze mentale, emotionele, en fysieke fitheid.